Så väljer du rätt lokal för din butik
Visst, läget spelar stor roll – men vad är egentligen ett bra läge? Det handlar inte bara om att vara där flest människor passerar, utan om att hitta rätt plats för just din verksamhet. Förstå din målgrupp, se vad som händer i området och tänk långsiktigt. Här går vi igenom det viktigaste att ha i åtanke.
Läge, läge, läge… och återigen läge
Läget är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du letar efter en butikslokal. Det är knappast någon nyhet – de flesta placerar det högst på sin lista över prioriteringar.
Det är också något vi ofta ser. Många företagare vi möter har läget som sin främsta fokuspunkt när de söker en ny lokal. Och det är lätt att förstå varför – ett strategiskt läge kan vara avgörande för butikens framgång.
Samtidigt räcker det inte att bara titta på mängden människor som rör sig i området. Även om en adress har hög trafik, är det inte säkert att det innebär rätt typ av kunder för just din verksamhet. Därför är det viktigt att också undersöka företagsklimatet och vilka andra verksamheter som finns i närheten.
I vissa fall kan det vara en fördel att ha liknande butiker i närheten. Ett område med flera butiker inom samma kategori kan locka fler kunder som redan är ute efter den typen av produkter eller tjänster.
Föreställ dig att du är på stan med familjen. När ni behöver en paus från shoppingen, var går ni då? Förmodligen till ett café eller en restaurang i närheten – för att det är bekvämt.
Samma princip gäller för butiksetablering. Kunder vill inte förflytta sig i onödan och uppskattar när butiker och tjänster ligger samlade på ett och samma ställe. Det skapar en smidigare och mer attraktiv shoppingupplevelse.
Om din butik ligger långt från konkurrenterna finns en risk att du tappar kunder – inte för att din butik är mindre intressant, utan för att den helt enkelt är svårare att nå.
Därför är det smart att analysera vilka aktörer som redan finns i området och fundera över hur din butik kan bidra till att göra platsen ännu mer attraktiv för besökare.
Utöver läget finns naturligtvis fler faktorer att ta hänsyn till för att din verksamhet ska kunna sticka ut.
Låt oss titta vidare.
Inre och yttre trivsel
Även här blir det också viktigt att titta på omgivningen och lokalen, fast i ett par ögon som mer tittar på inre och yttre trivsel.
Ljudnivån i lokalen och dess omgivning kan påverka både kundupplevelsen för dina kunder och arbetsmiljö för dig och dina anställda.
Se därför både till miljön som är runtomkring och inne i lokalen. Du vill skapa en trivsam miljö både för dina kunder och er personal.
Hör med hyresvärden om hur bra lokalen är ljudisolerad – kan det behövas åtgärder som avskärmning eller förbättrad isolering innan inflytt?
Vårt tips: Besök även lokalen och området under “the busiest hours” Detta gör att du kan få en mer realistisk bild av ljudnivåer, aktiviteter och kundflöde.
Det kan också vara klokt att fråga hyresvärden om de vet något om eventuella större ombyggnationer eller händelser planeras i närtid, då sådana förändringar kan påverka kundflödet – både positivt och negativt.
Vad ska man mer praktiskt titta mer på inne i butikslokalen?
Här kan du börja visualisera din vision inne i lokalen. Det är här någonstans det roligaste börjar.
Här är ett perfekt tillfälle att börja titta mer på praktiska delar och önskemål från din prioriteringslista som har med lokalens faktiska utrymme att göra.
Om ni behöver lagerutrymme, hur ser det ut? har ni möjlighet att smidigt kunna ta emot leveranser, parkeringsmöjligheter för kunder och personal med mera.
Hör även med hyresvärden gällande lite mer praktiska detaljer, hur det ser ut med sophantering, möjligheter för ombyggnationer. Ah allt du kan komma att tänka på.
Ta tillfället i akt och ställ alla dessa frågor när ni är inne i butikslokalen.
Fördelaktiga saker som du vill ha på plats
De allra flesta använder idag ett digitalt kassasystem och om det strular, ja det förstår vi nog alla skapar både irritation och frustration för både anställda och kunder som handlar.
Det är bara en förutsättning som ska funka felfritt.
En annan liten detalj som ofta hamnar i skymundan men som är desto viktigare för våra hyresgäster är placering av eluttag och möjlighet för ljussättning i butikslokalerna. “Det kanske kan uppfattas som en mindre viktig detalj men för våra hyresgäster desto viktigare”.
Ja, för visst är det så, bra ljus exponering i skyltfönster och runt om inne i butiker framförallt under mörkare årstider är extremt viktigt både för trivsel, arbetsmiljö och produktexponering.
Tillväxtpotential och flexibilitet
Det är lätt att bli för fokuserad på nuvarande behov och underskatta hur snabbt verksamheten faktiskt kan växa.
Kan butikslokalen med relativt små medel anpassas eller utvidgas om din verksamhet växer? Fundera över hur flexibla ytor, öppna planlösningar och lagerutrymmen kan utnyttjas samt vilka justeringar som kan göras utan att det blir för omfattande.
Det är alltid fördelaktigt om det finns en viss flexibilitet och spelrum.
Se därför till att lokalen inte bara passar för här och nu utan även för framtiden.
Detta måste såklart balanseras för du vill samtidigt inte heller stå där med en lokalytan som är för stor och som inte nyttjas fullt ut.
Inte helt enkelt, (vi förstår det) och alla gånger går det inte heller att förutspå hur utfallet på sikt kan ändras. Däremot är det fördelaktigt att ta sig en extra funderare och ställa sig själv just den frågan.
Kan jag se mig själv i lokalen på lång sikt?
Hyreskontrakt och kostnader
Ja, vi vet: att läsa igenom ett långt hyreskontrakt och dividera in kostnadstillägg för eventuella renoveringar och andra tilläggskostnader, det är det tråkiga i det hela. Men går inte nog att understryka hur viktigt det är att ha koll på.
Det är viktigt att du förstår leasing villkoren som kommer att ange hyrestiden och hyresbeloppet.
Vissa avtal ger hyresgästen en automatisk rätt att förnya hyresavtalet när hyresperioden löper ut, medan andra avtal inte gör det.
Se därför till att du har koll hur lång hyresperioden är och vilket “commitment” du faktiskt går in i med hyresvärden.
Hyresavtalen kan variera från en lokal till en annan, också beroende på hyresvärden. Det är därför alltid bra att läsa igenom avtalet noggrant och förhandla villkoren vid behov.
I slutändan beror det på vad du och hyresvärden kommer överens om.
Viktigt att notera: Ett leasingavtal som du skriver på brukar också kunna inkludera en hyresjustering – vanligtvis var tredje eller femte år – vilket kan påverka kostnaden både uppåt och nedåt. Hör därför med hyresvärden vad det är som gäller innan ni skriver på avtalet.
Slutord
Kom ihåg, en lämplig lokal för ett företag är inte nödvändigtvis idealisk för en annan.
Ta ett extra varv och fundera – ser du potential i lokalen på lång sikt? Uppfyller butikslokalen dina allra viktigaste kriterier och kan du framförallt se att lokalen i sig kommer kunna bidra till ökad tillväxt?
Gör du det, då finns det inget egentligen som talar emot att denna flytt är rätt i tiden – och rätt för din verksamhet.